Inloggen

Digitale toegankelijkheid: Wat is digitale toegankelijkheid?

Wat is digitale toegangkelijkheid?

Tegenwoordig doen veel mensen een groot deel van hun aankopen online. Even snel de boodschappen bestellen via internet is immers zo gedaan. Althans, voor de meeste mensen dan. Lang niet iedereen heeft namelijk de mogelijkheid om gemakkelijk iets online te bestellen. Miljoenen Nederlanders kunnen niet vanzelfsprekend gebruikmaken van websites of webshops. Bijvoorbeeld omdat ze slechtziend, blind of kleurenblind zijn, omdat ze door ouderdom moeite hebben met horen en/of lezen, of omdat ze geen muis kunnen bedienen. Daarnaast hebben mensen die bijvoorbeeld onderweg zijn in de trein vaak problemen met video’s. Juist voor hen is een digitaal toegankelijke website van essentieel belang. Toch zijn er op veel websites nog te veel hindernissen voor deze mensen om een aankoop te kunnen doen of om een andere actie uit te voeren. Dit is niet alleen vervelend voor de consument, maar ook voor jou als ondernemer zelf, want je kunt hierdoor veel omzet mislopen. Daarom gaan we in dit artikel kijken wat digitale toegankelijkheid is en wat de voordelen van een toegankelijke website zijn.

Wat is digitale toegankelijkheid?

Met digitale toegankelijkheid bedoelen we dat een website gebruiksvriendelijk is voor iedereen en op zoveel mogelijk verschillende apparaten. Dit betekend dus dat digitale toegankelijkheid niet alleen relevant is voor mensen met een beperking, maar voor álle internetgebruikers. Een website moet immers voor iedereen toegankelijk zijn.

De voordelen van een toegankelijke website

Nu we een definitie van digitale toegankelijkheid hebben is het tijd om te kijken naar de toegevoegde waarde ervan. Het toegankelijk maken van je website biedt namelijk meerdere voordelen voor jou als ondernemer.

1. Omzet verhogen en kosten besparen

Door je website toegankelijk te maken, zorg je ervoor dat zoveel mogelijk mensen gemakkelijker hun taak kunnen volbrengen op je website. Dat leidt natuurlijk tot een hogere omzet. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je geld laat liggen.

2. Voldoen aan de Europese toegankelijkheidswet 

In 2022 wordt de nieuwe Europese richtlijn van kracht: de Directive (EU) 2019/882 on accessibility of products and services. Deze richtlijn verplicht webwinkels om hun diensten toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Vanaf juni 2025 wordt deze richtlijn voor Nederland als wetgeving gehandhaafd. Door je website digitaal toegankelijk te maken, neem je proactief maatregelen om te voldoen aan deze regelgeving.

3. Digitale toegankelijkheid draagt bij aan een positief imago

Stel, je hebt last van een muisarm en wilt daardoor zoveel mogelijk gebruikmaken van een toetsenbord. Je wilt online boodschappen doen, maar het lukt je niet om met je toetsenbord door de website te navigeren en om de boodschappen te bestellen. Zodoende moet je dus alsnog de muis gebruiken, wat je eigenlijk niet wilt. Je raakt hierdoor gefrustreerd en deelt je frustraties met je familie en vrienden én via social media. Dit is natuurlijk ontzettend slecht voor het imago van deze supermarkt. Door je website toegankelijk te maken voorkom je dit soort frustraties bij klanten, wat natuurlijk weer bijdraagt aan een positiever imago.

4. Toegankelijkheid verbetert de vindbaarheid van je website

Een toegankelijke website doet het goed in zoekmachines als Google en is in staat om meer verkeer naar je website te genereren (bron: deque.com). Daarom profiteren ook reguliere internetgebruikers van een toegankelijke website of webwinkel. In veel gevallen leidt dit voor de ondernemer tot meer omzet en andere conversies.

E-learning Digitale Toegankelijkheid

Nu je weet wat digitale toegankelijkheid inhoudt en wat alle voordelen zijn wil je zelf natuurlijk met deze materie aan de slag gaan. Ben je benieuwd hoe je jouw eigen site digitaal toegankelijk maakt? Start dan vandaag nog met onze e-learning Digitale Toegankelijkheid en leer in een uurtje alles wat je moet weten voor dat je zelf aan de slag gaat!

Aan de slag

Start direct met leren en ga in je eigen tempo aan de slag en sluit de e-learning af met de toets. Leden van Thuiswinkel.org kunnen gratis gebruik maken van onze e-learnings.

Log direct in op ons platform.

Populaire berichten

Partners

  • Logo Thuiswinkel.org
  • Logo Koninklijke INretail
  • Logo Techniek Nederland
  • Logo Stichting Detailhandelsfonds