In de nieuwste e-learning over zoekmachineoptimalisatie (SEO) neemt Marijn ten Bulte, Head of SEO bij Adwise, je samen met zijn collega Shari Jalimsing, SEO Marketeer, je mee in de wereld van onbetaalde zoekresultaten van Google. SEO is een vakgebied dat continue aan verandering onderhevig is, doordat Google regelmatig updates doorvoert in hun zoekmachine. Toch blijven de basisbeginselen van SEO onveranderd. We praten met Marijn over het belang van SEO en veelgemaakte fouten. Ook geeft hij alvast een tip waarmee je direct aan de slag kunt.
“Mijn naam is Marijn ten Bulte en ik werk bij full-servicebureau Adwise in Almelo. Ik ben vijf jaar geleden hier begonnen als afstudeerstagiair, waarna ik ben gebleven als SEO marketeer en inmiddels de rol van Head of SEO vervul.”
Waarom heb je dit specifieke vakgebied gekozen?
“In mijn studietijd had ik duidelijk al interesse voor het vakgebied, dus ik ben me gaan specialiseren in SEO. Ik vind het een leuk vak, omdat alles er inzit. Het is een stukje marketing, maar je moet ook technisch onderlegd zijn. Je bent constant bezig met doelgroeponderzoek: wat zijn de wensen en behoeften van een doelgroep? Waar is vraag naar? Deze vragen moeten niet alleen voor SEO gesteld worden, maar moeten wat mij betreft op de algemene bedrijfsagenda. Door dit inzicht te verkrijgen, kun je op een relevante manier je doelgroep aanspreken. Dat vind ik zo mooi aan het vak. Ook moet je je blijven ontwikkelen, doordat er constant nieuwe ontwikkelingen en features zijn. Bij Adwise werken we bovendien voor verschillende branches, wat het werk extra leuk en divers maakt.”
Waarom vind je SEO belangrijk voor e-commercebedrijven?
“Bedrijven kunnen zichzelf daarmee relevant maken voor hun doelgroep, maar kunnen met SEO ook op de lange termijn een concurrentievoordeel behalen. Het goed inzetten van SEO vergt een (soms flinke) investering, maar is wel een duurzaam kanaal. Als het eenmaal staat houd je een constante stroom aan bezoekers (en dus omzet) die je anders niet zo maar had gehad. Bovendien betaal je er niet voor wanneer mensen op je zoekresultaat klikken, wat je bijvoorbeeld bij een Google Advertentie wel doet. Google Ads bieden ook mogelijkheden om boven je concurrent uit te komen, maar deze investering is slechts tijdelijk en levert je geen constante stroom aan bezoekers op.”
Wat zie jij regelmatig fout gaan bij bedrijven die SEO proberen in te zetten?
“Er worden toch veel fouten gemaakt bij het inzetten van SEO. Sommige dingen zijn heel vanzelfsprekend, anderen wat minder. Binnen e-commerce wordt er bijvoorbeeld vaak geen rekening gehouden met filters die je URL aanpassen. Zodra er een filter gebruikt wordt door de consument, verandert de URL. Google ziet dit als een nieuwe pagina, terwijl de inhoud van de pagina niet veranderd is en dus geen toegevoegde waarde heeft voor Google. Dat gaat ten koste van de waarde die Google moet hechten aan de belangrijke pagina’s van een website.”
“Een andere veelvoorkomende fout is dat de metateksten uniek moeten zijn voor al je belangrijke pagina’s. Dit zijn titels en beschrijvingen die je voor iedere webpagina kunt invullen. Het is de basis van SEO om deze op orde te hebben, maar ik zie nog vaak dat deze matig of niet zijn ingevuld. Voor webshops is het soms een hele klus: zij hebben honderden pagina’s met producten. Weeg af of de moeite die je erin steekt wel opweegt tegen wat het oplevert. Bepaalde plug-ins en extensies van websiteprogramma’s kunnen je bijvoorbeeld helpen om gemakkelijker metateksten te genereren.”
Wat valt je op als je kijkt naar de ontwikkelingen binnen SEO?
“Er gebeurt altijd heel veel. Je ziet nu dat Google steeds meer probeert om iedere website volledig te begrijpen door structured data te vinden. Dit zijn elementen waarmee je Google context kunt geven over de informatie die op jouw website te vinden is. Google adviseert je hier ook in; als je dat advies aanneemt en implementeert, dan krijg je vaak een verrijking van je zoekresultaten. Een voorbeeld hiervan zijn de reviewsterren die zichtbaar worden. Ook kan Google jouw antwoord op een veelgestelde vraag gebruiken en direct bij een zoekresultaat laten zien. Je pakt daarmee extra ruimte in Google.”
“Wat ik vaak zie is dat, zodra Google nieuwe updates doorvoert, dit altijd groots besproken wordt op allerlei (SEO-)websites. Hierdoor is er snel onrust. Maar de basis van SEO is eigenlijk niet veel veranderd ten opzichte van het begin: het gaat er nog steeds om dat er unieke content gemaakt wordt waar de doelgroep naar zoekt, waarbij de metateksten ook uniek en geoptimaliseerd zijn. Ik wil iedereen dus graag meegeven dat je je niet gek moet laten maken door de updates van Google. Blijf naar je basis kijken en houd je aan je strategie, maar blijf wel scherp in de gaten houden welke updates echt een impact maken. Dan kun je gericht en zonder risico aanpassingen doen.”
Kun je één tip geven waarmee e-commerceprofessionals direct mee aan de slag kunnen?
“Begin bij het begin: een onderzoek naar je doelgroep en hun zoekwoorden. Als je je webshop aan het begin al inricht op basis van je onderzoek, dan is de grootste klap al gemaakt. Bovendien moet je ook niet altijd willen concurreren op dezelfde zoekwoorden als die gebruikt worden door hele grote webshops. Dat win je namelijk niet zo maar. Synoniemen die je concurrent niet direct gebruikt helpen je vaak om sneller winst te halen in SEO. Hoe vaak mensen op een woord zoeken zal dan wat lager liggen, maar ze vinden je dan wel sneller dan op veelgebruikte woorden. Zo hoef je niet een al te grote investering te doen.”
In de e-learning leer je e-commerceprofessionals nog veel meer over SEO. Waarom moeten ze deze e-learning zeker volgen?
“In de e-learning bespreken we de basis van SEO. Als je SEO goed in wil zetten voor je webshop, dan moeten er vaak grote aanpassingen gedaan worden. Het is dus belangrijk om dit in een vroeg stadium te tackelen en het is daarvoor belangrijk dat je weet hoe de basis van SEO werkt. Uiteindelijk levert het goed inzetten van SEO je ‘gratis’ (zonder per click te betalen) een constante stroom aan verkeer en omzet op, waarvoor je bij Google Ads een grote investering had moeten doen. ”
Aan de slag!
Ben je overtuigd dat jij nog wel wat kunt leren over SEO? De gratis e-learning staat voor je klaar op Mijn e-Academy! Maak gratis een account aan of