Het neerzetten van een merk doe je niet in één dag. Je moet constant met verschillende (online) uitingen zichtbaar zijn om een merkbeleving te bouwen en vast te houden. Dit kun je voor jouw online-brandingcampagnes op verschillende manieren inrichten, aangepast op jouw budget. Maar hoe stel je een goede online-brandingcampagne samen? Waar moet je aan denken en wat zijn succesfactoren?
Verschillende soorten campagnes
Welk type campagne past bij jouw merk en organisatie? Dat hangt af van je doel, de branche waarin je opereert en het budget voor de campagne. Er zijn drie typen campagnes die je kunt inzetten:
- Always-on-campagne
Een always-on-campagne is 365 dagen per jaar actief op de gekozen online-mediakanalen. Deze campagne is kostbaar en wordt daarom vaak gekozen door merken die weten dat hun klanten een lange oriëntatiefase doorlopen. - Piekcampagne
Een piekcampagne kenmerkt zich door in een korte tijd een grote impact te maken. Je zorgt er met deze campagne voor dat je in één klap een zo groot mogelijk bereik hebt en zoveel mogelijk bekendheid opbouwt. Deze campagne is bijvoorbeeld geschikt voor merken die een nieuw product lanceren of willen inspelen op de actualiteit. - Semipermanente campagnes
Een semipermanente campagne kenmerkt zich door regelmatige campagneblokken van twee tot drie weken. Na een pauze van maximaal zes weken worden de blokken vaker herhaalt. Door maximaal zes weken aan te houden, zakt de opgebouwde bekendheid niet te ver weg. Vaak heeft de campagne dan wel een iets aangepaste boodschap. Door deze strategie te gebruiken, heeft jouw doelgroep het gevoel dat je nooit echt weg bent en je kunt jouw budget toch over het jaar spreiden.
De boodschap
Wanneer je weet welk type campagne je wilt draaien, is het tijd om de campagne concreet in te richten met een krachtige boodschap. Onderzoek toont aan dat 56% van de omzet uit advertenties wordt toegeschreven aan de hoogwaardigheid en creativiteit ervan. Een passende en creatieve boodschap in jouw online-brandingcampagne is daarom onmisbaar voor succes. Maar wat communiceer je?
Bij het formuleren van de boodschap voor je online-brandingcampagne, houd je rekening met de koopintentie van de oriënterende klant. Je wilt immers de klant in deze fase bereiken. Maar hoe pak je dat aan? Dit doe je door:
- de boodschap aan te laten sluiten op de latente behoefte van de klant: welke onbewuste behoefte heeft de klant waar ik als merk een antwoord of een oplossing voor heb?
- het antwoord in je campagne te communiceren. Dit kan in de vorm van het bestaansrecht zijn of de drijvende kracht achter je merk of product;
- dit te verpakken in een prikkelende en uitdagende boodschap.
Op basis van de gevonden latente behoefte formuleer je de boodschap die je in jouw online-brandingadvertentie communiceert. Je sluit jouw advertenties altijd af met een passende call to action. Deze vraagt de klant aan het einde onmiddellijk om een passende actie of handeling.
Succesfactoren voor het creëren van hoogwaardige advertenties
Er zijn vier factoren waarmee jij succesvolle advertenties kunt creëren:
- Lever verschillende varianten van de advertentie op, zodat je kunt testen welke advertentie het beste werkt
- Toon de hoofdboodschap in de eerste vijf seconden
- Zet je creativiteit in en zorg dat je aan het begin van de boodschap impact maakt
- Voeg een passende call-to-action toe
Aan de slag!
Je weet nu het een en ander over het maken van een online-brandingcampagne. Maar er komt uiteraard meer kijken bij het inzetten van online branding. In de e-learning Online Branding leer je van experts Heidi Anthonis en Sven van Nobelen (Happy Horizon) meer over hoe je online branding goed kunt inzetten, via welke kanalen en ook hoe de effecten meet aan de hand van de juiste KPI’s. De e-learning is gratis beschikbaar op Mijn e-Academy.